Isnin, 17 April 2017

Jeneral Meng Yi


Jenaral Meng Yi merupakan salah seorang jeneral tua yang telah lama bersara dari dunia peperangan, namun maharaja Josun sama sekali tidak pernah membuangnya, jika ada perkara-perkara penting yang melibatkan keamanan negara, pasti maharaja akan memanggil jeneral Meng Yi untuk mendapatkan nasihat.
Walaupun kelihatan fizikalnya nampak tidak begitu gagah namun ianya tetap digeruni oleh setiap komander muda mahupun Jeneral yang mengetuai angkatan perang sekarang. Ini kerana belum ada di antara mereka yang dapat menguasai kemahiran yang disebut "pedang tanpa darah"
Hanya Jenaral Meng Yi yang dapat menguasai kemahiran itu, dan mereka sendiri pernah meihatnya apabila hampir 20 orang pembunuhan upahan yang membuat serang hendap terhadap rombongan maharaja mati ditangannya. Malah lebih mengagumkan tiada setitis darah yang tersisa dimata pedangnya menunjukkan kepantasan serangan beliau terhadap musuh.
Musuh yang baru mula bergerak sahaja tiba-tiba rebah dan mengelupur seperti ayam yang baru disembelih.
Kini dia berdiri gagah di hadapan Laksamana Melayu, dahinya berkerut seribu, hairan menyapa hatinya bagaimana maharaja boleh menaruh kepercayaan kepada laksamana yang baru dikenali ini.
"Apakah hebat benar Laksamana dari Tanah Melayu ini sehingga dihantar ke sini untuk berbakti?"
" Apakah Maharaja China sudah kehilangan pahlawan-pahlawan hebat untuk membantu Maharaja Josun sehingga menghantar wakil dari Tanah Melayu ini.?"
"Kalau begitu aku akan menguji Laksamana ini", bisik Meng Yi di dalam hati.
Laksamana Hang Tuah masih berdiri sepi dan sunyi....Tiada ulasan:

Catat Ulasan