Isnin, 24 April 2017

Lembah Jiuzhaigou
Lembah Jiuzhaigou
Kehadiran rombongan Puteri Ok Soo dari negari Chosun disambut gembira oleh para dayang dan menteri-menteri luar negara kerajaan Ming, walaupun perjalanan begitu sukar,  terpaksa mendaki gunung, membelah belantara dan menuruni lembah akhirnya mereka sampai juga ditempat yang dijanjikan. Keletihan bagai sinar dari badan masing-masing. Seorang menteri luar negara menghampiri  kereta kuda yang dinaiki oleh Puteri Ok Soo beliau membawa titah peminangan Maharaja Ming kepada Puteri Ok Soo. Ketika  beliau baru membaca  surat titah tersebut sebilah anak panah dengan deras membelah angin lalu menembusi surat titah di raja dan menebak tepat jantung menteri tersebut, surat titah maharaja masih di dalam gengamannya ketika dia rebah ke tanah. Suasana jadi gempar, pengiring dan pengawal Puteri Oksoo mula bergerak membuat benteng mengawasi dengan ketat, mereka bimbang akan keselamatan puteri mereka.
Laksamana Hang Tuah dan Jeneral Hei Long yang berada di atas sebuah bukit tidak jauh dari situ juga terkejut dengan apa yang berlaku sepantas itu Hei Long mengeluarkan arahan kepada tenteranya untuk melindungi Puteri OK Soo
“ Nampaknya ada  musuh dalam lipatan.” Kata Hei Long kepada Hang Tuah.
“ Benar kata tuan hamba!”  jawab Hang Tuah.
Mata Hang Tuah liar memandang sekitar lembah itu, saat itu kelihatan dari jauh seorang pemanah bertopeng sedang berada di atas seekor kuda. Matanya tidak lepas dari kawasan perlembahan di mana kereta kuda puteri Ok Soo berada. Suasana di bawah sana masih kucar-kacir masing-masing sedang mengambil posisi untuk menyelamatkan puteri OK Soo.
Pemanah bertopeng tiba-tiba mengambil sebatang lagi anak panah lalu diletakkan di atas busurnya cuba membidik kembali, Hang Tuah dari jauh memerhati dengan renungan makrifat, kelihatan pemanah bertopeng tidak meneruskan panahannya tetapi dengan pantas dia berkalih memandang ke kanan. Kini Hang Tuah dan pemanah bertopeng saling berpandangan agak lama juga mereka dalam keadaan begitu seketika pemanah bertopeng mengangkat dan menjulang  benderanya ketika inilah terdengar bunyi ladam kuda yang kuat dari arah cerun bukit. Rupanya pemanah bertopeng sedang memberi isyarat menyerang ke atas rombongan dari Chosun. Kelihatan beratus-ratus kuda mula mendekati rombongan kerajaan Ming dan Chosun.

“Hei Long.” Hang Tuah membisik perlahan. Sepantas itu juga Hang Tuah memacu kudanya meneruni cerun lembah sungguh hatinya terasa resah saat ini, 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan