Khamis, 18 Ogos 2016

Cik Lingjiao (ii)

Kini wanita yang dipanggil Lingjiao benar-benar telah berdiri di hadapan Hei Long. Wajahnya bersih dan senyuman yang manis tidak lekang dari bibirnya. Hei Long masih begitu, tidak berganjak walau setapak,air mata semakin deras mengalir dari matanya.

Hun Jia kau benar-benar sudah berubah. Tangisan mu benar-benar meruntun hatiku. Lembut kata-kata Cik Lingjiao sambil menyapu air mata di pipi Hun Jia.

"Apakah benar ini Lingjiao? Apakah aku sedang bermimpi." Hei Long mula meragui gadis dihadapannya.

"Emm...nampaknya kau masih meragui diriku Hun Jia". Jawab Lingjiao dengan senyuman yang boleh meruntuh setiap ego lelaki yang memandangnya

" Apabila Naga hitam membelah langit. Langit terbelah menjadi tiga. Harimau mengaum di Bukit Merah.Kura-kura Emas membalik wajah.

Apabila Naga Hitam kembali ke tanah menyusul di bawah telapak kaki Maharaja lalu hancur menjadi tanah.

Cik Lingjiao bermadah. Mengungkap kata-kata.


Sekali lagi Hei Long terkejut matanya bulat melumuri wajah gadis yang indah itu. Semakin lama matanya semakin kendur bibirnya mula melakar senyumanan.

Kata-kata itu bukan sembarangan.

Itu adalah kod rahsia bagi setiap ketua angkatan perang maharaja. Ianya cukup rahsia hanya maharaja dan beberapa orang pembesar istana sahaja yang mengetahuinya.

Kerana cinta yang mendalam kepada Lingjiao, Hei Long telah memberitahu rahsia tersebut. Hei Long percaya kekasihnya orang yang pandai menyimpan rahsia.

"Sungguh benar kau adalah Lingjiao kekasih yang aku rindui", Terluah juga kata-kata itu dari bibir Hei Long.

Hei Long tidak dapat mengawal dirinya lalu di dakap kekasih hatinya sambil menangis, tiada siapa yang pernah mengetahui dia menanggung kerinduan yang cukup dasyat. Kesunyian bagaikan malam yang amat gelap.Tiba-tiba Hei Long terdengar Lingjiao terbatuk mulutnya memuntahkan darah merah. Hai Long terkejut lalu dilepaskan pelukkannya sesuatu yang amat mengejutkan berlaku. Hei Long sendiri kaget dan tidak percaya dengan apa yang dilihatnya sekarang. Tangannya menembusi perut Lingjiao.

Perlahan-lahan ditarik tangannya dari perut Lingjiao, Lingjiao terbatuk lagi kali ini darahnya terpercik ke muka Hei Long. Hei Long meraung dengan kuat.

"Tiiidaaaak!!! apa yang sudah terjadi."

"Liangjiao bertahan"...tangisan semakin menghiba Hei Long seperti hilang arah dia tidak mengerti apa yang berlaku dan mengapa tangannya menembusi perut kekasihnya,

"Aku tidak berniat membunuh mu Lingjiao"..
"Apa yang telah aku lakukan ini."

Liangjiao semakin lemah dan rebah, sepantas itu juga Hei Long menyambut tubuh kekasihnya lalu diletakkan di atas ribaannya.

"Bertahan Lingjiao aku akan mencari bantuan", kata Hei Long sambil cuba melepaskan Lingjiao namun tangannya dipegang erat oleh Lingjiao,

"Jangan tinggalkan aku Hun Jia. Biarlah kita bersama buat seketika."

"Lingjiao aku tidak berniat membunuh mu...aku..aku.." suara Hei Long tersekat-sekat.

Cik Lingjiao hanya tersenyum. Hun jia kekasih ku bersabarlah. Aku tahu itu bukan kehendak mu.

"Uhuk..uhuk...uhuk!"  darah merah semakin deras mengalir dari mulut Lingjiao.
 Hei Long semakin kalut...wajahnya sugul baru sebentar tadi dia melihat senyuman yang indah di bibir kekasihnya dan kini darah merah pula yang menghiasi wajah kekasihnya.

Lingjiao memandang wajah Hei Long, digagahkan juga untuk memberi senyuman. Ketika inilah Lingjiao menghulurkan sesuatu. Pantas Hei Long menyambut barang tersebut yang dihulurkan kepadanya. Hei Long pun tidak pasti dari mana dan sejak bila barang tersebut ada dalam genggaman kekasihnya, otaknya tidak mempu berfikir dengan rasional saat ini.

Hun Jia ambillah senjata ini, jika kau menemui pemiliknya maka ikutlah dia semoga ada kebahagian dan kedamaian yang hakiki akan kau temui. Lingjiao berkata perlahan suaranya seperti tersekat-sekat.

Hei Long memerhatikan senjata yang kini berada ditangannya,

"Senjata?"

Hei Long memegang hulu senjata tersebut ternyata hulunya dibuat daripada kayu ada permata seperti berlian yang menghiasi hulunya. Hei Long cuba menarik keluar senjata tersebut dari sarungnya, sarungnya juga daripada kayu, kelihatan sebilah besi yang berbengkang bengkok tertanggal dari sarungnya.

"Senjata apakah ini? aku belum pernah melihatnya di mana-mana pertempuran?"

"Lingjiao siapakah pemilik senjata ini?"

Hei Long semakin keliru.

Hun Jia sudah sampai masanya aku pergi, jika bertemu pemiliknya ikutilah dia semoga kau menemui kebahagian hakiki.

Perlahan-lahan tangan Lingjiao melurut ke bawah terkulai setelah roh meninggalkan jasadnya. Hei Long panik.

"Lingjiao...Lingjiao...Lingjiao" panggil Hei Long sambil  di goncang-goncang tubuh kekasihnya.

Tiada sahutan..

sunyi..

Hanya kedengaran deru angin sahaja bau bunga Wisertia juga sudah lama menghilang..

Tiiidaaak!...
Tiiidakkk!...

Hei Long meraung sekuat hatinya, Kesunyian dan kesedihan menyelubungi dirinya.

Saat ini ada suara yang menyapa Hei Long...

"Kau tidak akan bahagia Naga Hitam, aku akan pastikan kau menderita sehingga ke akhirnya"

Hei Long terkejut.

pemilik suara yang mengugutnya tidak kelihatan, yang terdengar hanya dengusan nafas yang kasar..

Cis! Siapa kau hah!...Tempik Hei Long...

Eeeeeeeee.....heeeeeee....heeeeeeTiada ulasan:

Catat Ulasan